Sinterklaas is weer terug in Spanje.

Ieder kind wil zijn schoen zetten.
31 oktober 2021
Geen Hulpsint maar de echte op bezoek
Hulpsinterklaas? Nee, dankjewel!
27 januari 2022

Sinterklaas is weer in Spanje. Gelukkig is hij dagelijks zichtbaar door o.a. de Sint-Nicolaasschool

De Sinterklaas periode is helaas weer achter de rug. Het gezellig samen zijn met de hele familie of gezin, tijdens het heerlijke avondje, duurt weer een jaar. Sinterklaas is weer terug naar Spanje samen met zijn trouwe helpers, de zwarte pieten. Sinterklaas of eigenlijk Sint-Nicolaas, heeft een rijke geschiedenis wat maakt dat de traditie van het Sinterklaasfeest zo diep geworteld is in Nederland. Zo zien we de beschermheilige Sint-Nicolaas overal in Nederland, zonder dat het ons vaak opvalt. Naast kerken, straten, pleinen, standbeelden zijn er ook basisscholen vernoemd naar Sinterklaas. Wat maakt het, dat Sint-Nicolaas zo vaak voor komt in het dagelijks leven?

De beschermheilige Sint-Nicolaas.

De traditie is zo sterk en we blijven het Sinterklaasfeest nog steeds vieren. Hoe komt dat eigenlijk? Daar is natuurlijk niet één antwoord op te geven. Wel gaat het vereren van Sint-Nicolaas al vele, vele eeuwen terug. Sinterklaas of eigenlijk Sint-Nicolaas, wordt ook wel Sint of Goedheiligman genoemd. Dat laatste komt natuurlijk omdat Sint-Nicolaas heilig is verklaard rond het jaar 550 door de katholieke kerk en bekend staat als weldoener. Hij doet het “Goede” dus Goedheiligman. De nadruk ligt op de bijzondere gebeurtenissen uit het leven van Nicolaas. Vooral na de 12e eeuw verschijnen er wonderverhalen.

Mensen dachten, dat als je heilige vereerde, ze je zouden beschermen. Sint-Nicolaas werd door die wonderverhalen en de verhalen waar hij vooral het goede liet zien, een bescherm heilige. Sint-Nicolaas werd beschermheilige van heel veel beroepsgroepen o.a. “schippers, scheepsbouwers, vissers, gevangenen, onschuldig veroordeelden, advocaten, deurwaarders, bankiers, dokwerkers, graanhandelaars, kuipers, wijnhandelaars, schilders, parfumeurs, apothekers, bakkers, clerici, vrijers, kooplieden, prostituees en kinderen!” Daarom noemen nog heel veel mensen het Sinterklaasfeest een kinderfeest, maar eigenlijk is het een familiefeest.

Scholen die vernoemd zijn naar Sint-Nicolaas.

Van oudsher worden scholen vernoemd naar patroonheiligen. Sint-Nicolaas ligt dan voor de hand als je dan een beschermheilige kiest die kinderen beschermt. Tegenwoordig kiezen schoolbesturen voor een moderne schoolnaam. Daarom zie je een basisschool als de Sint-Nicolaas school helaas steeds minder. Er zijn er nog wel een aantal basisscholen die de Goedheiligman als naamgever heeft in Nederland. Zo is er een Sint-Nicolaas school in Oss, Erp, Nijmegen, Haren, Nibbixwoud, Boerdonk, Lierderholthuis, Rotterdam, Amsterdam, Zandvoort, Schalkhaar en zo kunnen we nog even door gaan. Één van die scholen staat in het katholieke dorp Volendam. Hier vind je Sint-Nicolaas op heel veel plaatsen. Van een hofje tot standbeeld, maar ook een basisschool waarvan Sint-Nicolaas de naamgever is. Op deze basisschool namen wij een kijkje en spraken met de directeur van deze school.

In ons online programma Wist je daT? spraken we met Leo Huis over de geschiedenis en toekomst van deze basisschool waar van Sinterklaas de naamdrager is. Wil jij alles weten over dit onderwerp? Bekijk dan de aflevering van het online programma dat je alles verteld over de gebruiken en herkomst van het prachtige Sinterklaasfeest.

Bekijk hier de aflevering:

Organiseert u een Sinterklaasfeest voor een bedrijf of organisatie? Dan bent u opzoek naar het beste wat er op de markt te krijgen is. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies en offerte!

Comments are closed.