Meest gegeten Sinterklaassnoepgoed is de chocoladeletter.

Suikerbeesten een echte sintlekkernij
Suikerbeesten, sintlekkernij met een betekenis.
6 maart 2022
De roe en zak hebben een lange geschiedenis
Waarom hadden vroeger Sinterklaas en zijn knecht een roe en zak?
14 juni 2023

Iedereen eet een chocoladeletter rond 5 december

Zelfs als u geen Sinterklaas viert is de kans groot dat u een chocoladeletter krijgt of koopt. Waar komt het gebruik in de Sinterklaastraditie eigenlijk vandaan? Jaarlijks worden er maar liefs 14 miljoen chocoladeletters gegeten.

De chocoladeletters liggen al ver voor oktober in de schappen van de winkels. Chocoladeletters zijn er alleen in Nederland en België. Wij weten dus niet beter, maar hoe is dit onderdeel, dat hoort bij de viering van het Sinterklaasfeest ontstaan? Een leuke vraag om eens te onderzoeken en we zijn vol overgave gedoken in de Sinterklaasgeschiedenis.

Eten van chocoladeletters is een Sinttraditie.

Een chocoladeletter is gemaakt van chocolade in de vorm van een letter. Het is typisch een lekkernij die in Nederland rond het Sinterklaasfeest wordt gegeven en gegeten. Meestal krijgt men de eerste letter van zijn of haar voornaam. Al worden ook hele namen of woorden cadeau gedaan. Net als de kruidnoten worden ook chocoladeletters tegenwoordig in allerlei verschillende extra of bijzondere smaken gemaakt.

Vroeger kon je kiezen uit puur, witte en melkchocolade. Tegenwoordig ook met nootjes, spikkels, karamel, zeezout, praline en nog veel meer. Echte banketbakkers laten vaak hun ambacht duidelijk zien met chocoladeletters. Zo spuiten ze de letters op met versiersels en extra figuur chocolaatjes of marsepein. Er zijn zelfs banketbakkers die speciale chocoladeletters maken voor mensen met diabetes.

Wist je dat het lettertype van de letters meestal Egyptienne is? De meest verkopende letters zijn de S, P, M en de J. De letters die vroeger moeilijk of haast niet te krijgen waren was de Q, X of Y. tegenwoordig zijn alle letters van het alfabet verkrijgbaar.

Omdat de letters niet dezelfde oppervlakte hebben baalde mensen waarvan hun naam met een “i” begon. De oppervlakte mag dan anders zijn maar het gewicht is van elke letter hetzelfde. Dus er zit gewoon meer chocolade in de letter “i” (hij is dikker) dan de letter “m”. Nog een klein weetje. Wist je dat de groeven (kleine streepjes) over de letter een functie hebben? Dit is zodat de letters makkelijker uit de mal komen na het gieten. Ook verbergen de streepjes koelvlekken en beschadigingen op het chocoladeoppervlak.

De geschiedenis van de chocoladeletter.

Sinds wanneer de chocoladeletter precies verkocht wordt is niet helemaal bekend. Wel weten we dat letters van brooddeeg in de middeleeuwen op kloosterscholen werd gebruikt om kinderen te leren lezen. Na de les werden deze dan opgegeten. Letters van brooddeeg, koek of banket kwamen veel eerder voor dan chocoladeletters, deze zijn al te zien in stillevens van de 16e en 17 eeuw. Op een schilderij van 1615 te zien in het Groninger museum zijn al eetbare letters te zien. Dit is uniek volgens het museum, omdat het bestaan van letterbanket pas voor het eerst wordt genoemd in een kookboek uit 1797.

In de 19e eeuw maakten mensen vermoedelijk voor het eerst kennis met de chocoladeletter. Dan is chocolade een nog relatief nieuw product dat nog niet op grote schaal wordt verkocht en bewerkt. Langzaam worden bewerkingstechnieken ontwikkeld voor chocolade, zodoende ontstaat er ook een letter van dit product.

Hoe precies de letter deel is gaan uitmaken van de Sinterklaasviering is niet helemaal duidelijk. Tegen het eind van de 19e eeuw werden cadeautjes vaak verstopt onder bijvoorbeeld een laken. Vervolgens werd er dan een letter van brooddeeg opgelegd met de voorletter van de naam van het kind waar dat cadeau voor bedoeld was. Het is onduidelijk wanneer de broodletter werd ingeruild voor de chocoladeletter. Het eerste bewijs voor de chocoladeletter zit in het gedicht ‘De Sint-Nikolaasavond’ van de Amsterdamse dichter P.A. de Génestet uit 1849. Hierin wordt gesproken over een naam in chocolade.

Net als andere producten zoals suikerbeesten was een chocoladeletter in die tijd lang niet voor iedereen betaalbaar. Pas in het begin 20e eeuw daalt de cacaoprijs sterk door de grote import. Hierdoor groeit de chocoladeletter uit tot een cadeau de meer en meer gezinnen kunnen kopen in de Sinterklaastijd. Vandaag de dag staat de chocoladeletter op nummer 1 en is het populairste Sinterklaaslekkernij!

De online sinterklaasserie “wist je dat?” maakte er een aflevering over .

De sinterklaasshow producent Feesten met Sinterklaas heeft op hun youtube kanaal een online serie onder de naam Wist je daT? In die online serie, waarin we de achtergronden en vergeten onderdelen van de traditie belichten en praten we met mensen die kennis hebben of nog bezig zijn met bepaalde zaken in de Sinterklaastraditie die verder gestopt zijn.

Bezoek het youtube kanaal of abonneer als u dat nog niet heeft gedaan. Zo blijft u op de hoogte van onze mooie en bijzonder oude tradities rond het Sinterklaasfeest.

Kijk snel naar de aflevering van Wist je daT?

Ook genieten van een heerlijk traditioneel sinterklaasfeest? Organiseert u een sinterklaasfeest voor het werk of bij het bedrijf? Wij helpen u graag, dus neem contact met ons op!

Comments are closed.