Pepernoten zijn de meest populaire koekjes van Nederland

Persfoto-landelijke-traditionele-intocht-sinterklaas-2020-van-omroep-on
Winfried verslaggever bij landelijke traditionele intocht van omroep ON
13 november 2020
Snuf_en_Roef-Feesten-met-Sinterklaas-Sinterklaasshow_2021
Onze oudste Sinterklaasshow is helemaal gerestyled!
12 februari 2021

Het strooien is een zeer oud onderdeel (ritueel) in de traditie van het Sinterklaasfeest.

Het Sinterklaasfeest kent een grote hoeveelheid aan lekkernijen. Tijdens onze shows vinden wij het belangrijk om de traditie met veel verschillende soorten snoepgoed uit te delen (en eventueel te strooien) in stand te houden. Een rijke mix van kruidnoten, tumtum, spekjes en suikergoed.

Net na de zomer (in augustus) kom je de eerste zakken met Sinterklaas snoepgoed alweer tegen in de winkels. Ondanks dat we dan met z’n allen zeggen dat het toch wel erg vroeg is, kopen we het toch massaal. Want zeg nou zelf, wie is er niet dol op een handje pepernoten. Wist je trouwens dat wij vaak de fout maken met de naam pepernoten? Eigenlijk lijken traditionele pepernoten met structuur en smaak op taaitaai en niet op de kleine ronde speculaasjes. Dat zijn namelijk kruidnoten.

Kruidnoten, zijn krokante halfronde brosse koekjes met speculaaskruiden. Volgens het woordenboek de Dikke van Dale is kruidnoot een synoniem van pepernoot. Maar er is echter wel een duidelijk verschil. Pepernoten zijn onregelmatig van vorm en worden gemaakt volgens traditioneel recept, van roggebloem met anijssmaak. Je ziet de traditionele pepernoten tegenwoordig veel minder. Dit komt omdat de laatste jaren er heel veel speciale smaken te verkrijgen zijn van kruidnoten. Van chocolade kruidnoten tot meer bijzondere combinaties van karamel zeezout tot zure matkruidnoten. Het kleine koekje is uitgegroeid tot het populairste koekje van ons land. Er worden ieder jaar zo`n zeven miljard kruidnoten verkocht.

Waarom strooien Sinterklaas en zijn zwarte pieten?

Het strooien is een zeer oud onderdeel (ritueel) in de traditie van het Sinterklaasfeest. Het strooien zou echter wel afstammen van het strooien met zaden en vruchten. Dit is eigenlijk een zaai beweging en is een vruchtbaarheid ritueel. Ook wordt het strooien opnieuw gebaseerd op het gulle karakter van Sinterklaas. Vroeger begon het strooien van snoepgoed al tijdens de intocht van de goedheiligman. De pieten strooiden het snoepgoed naar de kinderen die aan de kant stonden te wachten om een glimp op te vangen van Sinterklaas. Het is logisch dat dit niet erg hygiënisch is. Daarom krijgen kinderen tegenwoordig het sinterklaassnoepgoed in hun handen gestopt. Maar als Sinterklaas en piet bij mensen thuis of op het werk komen tijdens een sinterklaasshow, gooien en strooien ze de pepernoten en het andere snoepgoed nog steeds, zodat de kinderen het nog kunnen zoeken en blijft de traditie in stand.

Hoe worden kruidnoten gemaakt?

In Harderwijk staat de grootste en oudste kruidnoten fabriek van de wereld. Met de grootste lopende band oven met een lengte van 90 meter worden de kruidnoten heerlijk krokant gebakken. Bekijk op Youtube de video van onze online serie “Wist je dat? aflevering; kruidnoten”  en zie hoe de kruidnoten in deze fabriek worden gemaakt.

Geef de traditie door met het strooien en boek een Sinterklaas of Sinterklaasshow met top acteurs informeer naar de mogelijkheden.

Comments are closed.