
Onze oudste Sinterklaasshow is helemaal gerestyled!
12 februari 2021
Nieuwe Sinterklaasshow “De magie van Sinterklaas” met illusionist Winfried
23 maart 2021Het Sinterklaasfeest kent een grote hoeveelheid aan onderdelen en samensmeltingen van rituelen en gebruiken. We zeggen niet voor niets “het is een oer Hollandse traditie” Dit is eigenlijk niet helemaal waar. In heel Europa en ver daarbuiten wordt Sinterklaas of eigenlijk Sint-Nicolaas gevierd. Ieder land heeft er zijn eigen invulling aan gegeven. In deze blog wil ik u laten zien dat Sinterklaas of Sint-Nicolaas eigenlijk het hele jaar om ons heen is en op de meest gekke plekken, zonder dat we het ons realiseren. Het Sinterklaasfeest is heel diepgeworteld in onze samenleving.
Straten en pleinen zijn vernoemd naar Sint-Nicolaas.
In heel veel oude steden en plaatsen zijn er veel zaken vernoemd naar Sint Nicolaas. Een goed voorbeeld zijn straten als in Amsterdam de “Sint-Nicolaasstraat” Overigens is deze straat ook te vinden in het oude vestingstadje IJsselstein. Daar heet een straat zo, omdat die uit komt bij de Sint-Nicolaas Basiliek. Ook plaatsen als Lutjebroek, Tilburg en Roermond hebben een straat vernoemd naar Sint Nicolaas. Naast straten zijn er ook een hele boel Sint Nicolaaspleinen. De bekendste ligt in het grootste attractiepark van ons land.
De Efteling heeft op een heel oud deel van het park een plein dat heet Sint Nicolaasplaets. Dit plein is gelegen in Marerijk rond de Sint Nicolaasfontein vlak bij Station Marerijk. Het plein loop over in het Ton van de Venplein waaraan Droomvlucht, Raveleijn en Villa Volta zijn gelegen. De naam Sint Nicolaasplaats werd in 1974 tot 2003 gebruikt voor het hele gebied dat nu tussen de poort van Sint Nicolaas en de magische stadspoort ligt. In de toegangspoort naar de Sint-Nicolaasplaets is aan de aankomstzijde een gevelsteen aangebracht. Hierop is Sinterklaas te zien met de drie kinderen in een tobbe; een verwijzing naar de bekende mythe rond de Sint.
Aan de andere kant van de poort bevindt zich een gevelsteen met een familiewapen. Onder het familiewapen staat een vermelding van het jaartal 1607. De betekenis van het jaartal is niet helemaal duidelijk, maar het zou een verwijzing kunnen zijn naar het verbod op Sint Nicolaasmarkten, dat op 25 november 1607 werd ingesteld door de protestantse machthebbers. Die beriepen zich erop dat liegen tegen kinderen niet juist was, om daarmee het van oorsprong katholieke feest te kunnen verbieden.
In 1975 werd de Sint Nicolaasfontein gebouwd voor het station. Het is een eerbetoon aan Anton Pieck ter gelegenheid van zijn afscheid bij het attractiepark. Anton Pieck was een groot liefhebber van Sint Nicolaas. Een ander leuk weetje is dat in de film “Peter en de vliegende autobus” uit 1976, dit plein goed te zien is. De vliegende autobus landt op Sint Nicolaasplaets. In deze jeugdfilm geeft dit een mooi zicht over de situatie en hoe het plein er toen uit zag.
Sinterklaas is overal om ons heen.
Deze voorbeelden laten zien dat Sinterklaas of eigenlijk Sint Nicolaas overal te vinden is om ons heen en dat de traditie heel diepgeworteld is. Wil je meer zien over de straten en het Sint Nicolaasplaets in de Efteling? Bekijk dan onze online serie “Wist je dat? – Sinterklaas straten en pleinen”. De aflevering is hieronder te zien