De oudste religie ter wereld

sinterklaasshow_sinterklaasfeest_sinterklaas_kindershow-voorprogramm_sinterklaasvoorstelling
Dit jaar een nieuw Sinterklaasshow concept.
31 augustus 2020
Cadeautjes_Sinterklaas_sinterklaasfeest-organiseren-attentie
Assortiment uitgebreid met een Sinterklaas cadeaubox
25 september 2020

Foute aanname zwarte begeleider Sint Nicolaas. Overal in Europa heeft Sint Nicolaas een zwart gemaakte begeleider.

Deze keer een gastblog van niemand minder dan Arnold-Jan Scheer. Hij is journalist, schrijver, documentairemaker en illusionist. Sinds 1984 doet Scheer onderzoek naar Sinterklaasfeesten in Europa. Zijn eerste artikel over dit onderwerp verscheen op 22 december 1984. Hierna volgde vele artikelen en documentaires over Sint Nicolaas en zijn begeleider. In deze blog verteld Arnold-Jan Scheer over zijn bevindingen rond zwarte piet.

Overal in Europa wordt Sinterklaas vergezeld door een zwart gemaakte begeleider

Opvallend is dat overal in Europa Sinterklaas (of een andere wijze grijsaard die geschenken brengt) vergezeld wordt door een met roet zwart gemaakte begeleider. Ook in landen zonder koloniaal verleden. In een jaarlijkse traditie die al van voor de middeleeuwen dateert, in Iran zelfs van ver voor de jaartelling. Andere met roet zwart gemaakte figuren zijn nog ouder en stammen zelfs uit een neolithische traditie, de tijd dat we nog in grotten woonden o.a. met beren, zo blijkt uit allerlei omstandigheden en ‘circumstantial evidence’. Vooraanstaande deskundigen bevestigen en onderschrijven de conclusies uit mijn films en het onderzoek.

In feite behoort Zwarte Piet tot de oudste religie ter wereld. Hij is een syncretische (gelaagde, mythische) figuur van tienduizenden jaren oud. Er zijn sjamanistische sporen in allerlei Sinterklaas- en verwante midwinterriten, maar ook verwantschappen met de voorchristelijke religies op andere continenten dan Indo-Europa. Ook bij etnisch donker gekleurde jagers verzamelaars volkeren.

Dit zijn belangrijke conclusies, omdat het de claim van actievoerders als KOZP en BLM, hun financiers en ideologische ondersteuners dat Zwarte Piet een slaaf zou zijn en racistisch, volledig onderuit haalt.

Aantoonbare foute aanname rond Zwarte Piet

Denk eens aan een transatlantische slaaf op het dak met een roe in de hand, die pepernoten strooit, met verdraaide stem door de schoorsteen vraagt of er nog stoute kinderen zijn, geschenken brengt en de kleding van een moor draagt en een middeleeuwse Spaanse baret met veer. Dat is een absurd beeld. Slaven die in Afrika buit gemaakt waren hadden nauwelijks kleding aan.

Ook een eerste documentaire ‘Wild Geraas’ waarin ik focuste op de aantoonbare foute aanname dat Zwarte Piet pas vlak voor de afschaffing van de slavernij door Europeanen, rond 1850 zou zijn ontstaan, is een belangrijke factor in het hele verhaal.

Intussen is er veel bijgedraaid, hetgeen nog niet in deze film voorkomt. Die nieuwe opnamen hebben mijn aanvankelijke conclusies sterker gemaakt. De bedoeling is een actuelere versie uit de twee eerdere films met het nieuw geschoten materiaal te monteren. Beter nog een serie die laag voor laag afpelt.

Zoals het er nu naar uit ziet wordt het zwart schminken van gezichten in Nederland en de rest van Europa binnenkort verboden op grond van valse aannamen en verdachtmakingen. De Zwarte Piet-discussie is in feite geen discussie, omdat de media bewust één kant op sturen en historische feiten onder het tapijt schuiven. In twee boeken en de documentaires laat ik ook zien dat de diepgewortelde traditie om gezichten zwart te schminken niets te maken heeft met de Amerikaanse blackface traditie, die van aanzienlijk jongere datum is. Anti activisten hebben de zaak doelbewust door elkaar gehusseld en negeren de feiten, plegen roofbouw, ook op hun eigen oeroude Afrikaanse cultuur. Een ware beeldenstorm.

Cultuurhistoricus Marleen de Vries heeft onderzocht dat Nederland in de 19de eeuw heeft gekozen voor de minst ‘heidense’ en braafste variant van het Sinterklaasfeest en dat als we Sinterklaas en Zwarte Piet zien, we eigenlijk naar een bisschop en een Spaanse moor kijken.

Vanaf 2011 heeft ook de publieke omroep het werkelijke verhaal doelbewust genegeerd en onder het tapijt geschoven.

De docu’s ‘Wild Geraas’ en ‘Mijn ontmoetingen met de duivel’ ontdekken al filmend in heel Europa Sinterklaasfeesten zoals wij die niet kennen, maar die duidelijk wel gelinkt zijn aan het Nederlandse feest.

Voor bestellingen van de DVD of VOD: WildGeraas de film  Auteur: Arnold-Jan Scheer

Opzoek naar een Sinterklaasshow of een bezoek van Sint Nicolaas en zijn traditionele pieten? Wij zijn de specialisten en leveren de hoogste kwaliteit!

Comments are closed.