
Het Sinterklaasfeest heeft een hele oude oorsprong.
16 mei 2021
Zomer voorbij, dus weer aan de pepernoten!
15 september 2021Als je aan Sinterklaas denkt zijn de eerste dingen die in je opkomen een mijter en staf. De echte staf van Sinterklaas is niet zomaar een stok met een krul aan de bovenkant. Waarom heeft Sinterklaas een staf? Dit is een vraag die kinderen vaak stellen. Het hele kostuum van Sinterklaas heeft een betekenis. De staf hoort bij het kostuum van een bisschop. In deze blog gaan we het hebben over het voorwerp dat Sinterklaas of Sint-Nicolaas altijd bij zich heeft en vasthoudt. Sinterklaas of Sint-Nicolaas is namelijk ook een bisschop; de staf is een symbool en heeft dus een bepaalde betekenis. De bisschoppelijke kromstaf is het symbool van de kerkelijke macht van de bisschop.
Wat is de betekenis van de staf van Sinterklaas?
De staf of bisschoppelijke kromstaf is een fallussymbool, een symbool van macht en waardigheid, dus het symbool van de kerkelijke macht van de bisschop. Het symboliseert de herdersstaf, die staat voor de pastorale zorg die de bisschop heeft voor zijn gelovigen. Het gebruik van de bisschopsstaf of herdersstaf is een verwijzing naar Christus als de Goede Herder. Het is een symbool voor de boom van het leven, maar ook van het goede werken, eensgezindheid en naastenliefde. Hoe ziet die staf eruit? Met de voet van de staf moet de herder bij wijze van aansporing kunnen duwen en prikken. De knop is er om mee te slaan. Een goede herder beschermt natuurlijk zijn schapen, maar slaat de wolven weg bij de kudde. De kromming is om de schapen mee binnen te halen.
Ook de manier van het vasthouden van de staf heeft een betekenis. Een bisschop draagt de staf of kromstaf in zijn eigen bisdom met de knop of krul naar voren. Van zich af dus. Is de bisschop buiten zijn eigen bisdom draagt hij de knop of krul naar achter. Zo kan hij de schapen niet binnenhalen. Dit geeft de beperkte rechtsmacht aan. De staf van Sinterklaas heeft wel duidelijk een andere vorm dan die van een bisschop. De krul is groter en steekt aan beide zijden van de staf uit. De krul is een symbolische slang, teken van wijsheid en oneindigheid, die uitloopt in een verticale lijn naar beneden, de afdaling van geest of wijsheid naar aardse sferen.
Sinterklaas heeft altijd een mijter, mantel en staf. Toch heeft hij soms net een andere mijter of ziet de staf er net even iets anders uit. Dat komt omdat Sinterklaas ook wel eens wat anders wil. Johan van Bakel is een edelsmid en kreeg een aantal jaren geleden de eer van de NTR om voor de TV Sinterklaas (van het Sinterklaasjournaal) een nieuwe staf te ontwerpen en te maken. “Het is uniek dat de NTR, organisator van de nationale tv-intocht en het Sinterklaasjournaal je vraagt.” zegt hij. Deze edelsmid heeft veel ervaring en ontwierp ook verschillende ringen voor de Sint.
Hoe ontwerp je een nieuwe staf voor de TV Sint?
(S)interessant “Wist je dat?” is ons online sinterklaasprogramma waarin we vragen en weetjes laten zien. Wij waren natuurlijk nieuwsgierig naar de edelsmid die deze bijzondere opdracht kreeg van niemand minder dan de TV Sinterklaas. Bekijk de aflevering waarin Johan van Bakel alles vertelt over hoe hij tot het nieuwe ontwerp van de staf kwam en welke symbolen hij hierin heeft verwerkt.
Bekijk hier de aflevering: