
Sinterklaas zelfs te vinden in verschillende musea
22 april 2021
Waarom heeft Sinterklaas een staf?
22 juni 2021Van oorsprong is het Sinterklaasfeest, in de basis een katholiek feest, het Sint-Nicolaasfeest. De verering van Sint-Nicolaas is al begonnen bij zijn dood. Hij stierf in het jaar 335. Het Sinterklaasfeest heeft dus een hele oude oorsprong. In veel landen in Europa wordt Sint-Nicolaasdag gevierd, maar de invulling van de folklore varieert per land en zelfs streek. Nicolaas werd in het begin alleen in het oosten van Europa geëerd. Omdat Nicolaas een patroonheilige van de zeevaarders was, kreeg hij ook in de West-Europese kustlanden een grote aanhang. Toen in de 13e eeuw zijn naamdag werd vastgesteld op 6 december, versterkte dit de Nicolaasvereringen in heel Europa.
Omdat de heilige Nicolaas een beschermheilige is van kinderen maar ook van zeelieden, werd hij vooral in havensteden zoals Antwerpen en Amsterdam de patroonheilige van kerken. Sint-Nicolaas is ook patroonheilige van diverse plaatsen in Nederland. Naast Amsterdam ook bijvoorbeeld van Kampen, Valkenswaard en Edam. Het is logisch dat in die plaatsen en daarbuiten kerken vernoemd werden naar Sint-Nicolaas. Wist je dat er ruim 145 kerken in Nederland vernoemd zijn naar Sint-Nicolaas.
Heel veel kerken zijn vernoemd naar Sint-Nicolaas.
Eén van de mooiste kerken met een rijke historie staat in Denekamp. Maar Denekamp ligt in het binnenland. Waarom dan toch vernoemd naar Sinterklaas? Waarschijnlijk is deze kerk vernoemd naar Sint-Nicolaas, omdat in de buurt een rivier de Dinkel steeds overstroomde in de 13e eeuw met alle gevolgen van dien. Omdat Sint-Nicolaas de beschermheilige is van de schippers en zeelieden en hen beschermde op zee en tegen water. Is dit dan waarschijnlijk ook de reden dat de kerk de naam kreeg “De heilige Nicolaas kerk”.
Sint-Nicolaas is op heel veel plaatsen in deze kerk terug te vinden. Van een prachtig houtsnijwerk beeld hoog in de kerk, van Sint-Nicolaas op zijn paard met bedelaars tot een schilderij uit 1829 dat naast de ingang van de kerk hangt. Kerken hebben vaak prachtige glas in lood ramen. Deze kerk heeft echt een pronkstuk. In het gebrandschilderde raam is Sint-Nicolaas afgebeeld met 3 zakjes goud verwijzend naar de legende van de 3 meisjes die hij een bruidsschat gaf. Ook het paard en een zwarte piet zijn te zien in een raam van de kerk. Het anker in het raam verwijst ook naar de patroonheilige van schippers en zeelieden.
Naast de kerk staat op het plein een beeldengroep. Nicolaas met drie kinderen. Dit beeld is geschonken door de plaatselijke carnavalsvereniging tijdens hun jubileum. Het in brons gegoten beeld is aangeboden aan de bevolking als symbool van de band tussen de gemeenschap rond de kerk en het carnaval.
Hoe ziet de heilige Nicolaas kerk eruit?
Voor ons programma “Wist je daT?” welke online te zien is, bezochten wij deze mooie en unieke kerk. Een interessante rondleiding en een prachtig gesprek met de gids, maakte het bezichtigen meer dan de moeite waard! Na het zien van deze aflevering over de kerk, vernoemd naar de heilig Nicolaas, is het duidelijk dat het van oorsprong katholieke feest in de afgelopen eeuwen getransformeerd en veranderd is in een volksfeest.
Bekijk hier de aflevering: