Sinterklaas zelfs te vinden in verschillende musea

Sint-Nicolaas wie kent hem niet?
25 maart 2021
Heilige-Nicolaaskerk_sinterklaasfeest-sinterklaasviering-kerken-vernoemd-naar-sint-nicolaas
Het Sinterklaasfeest heeft een hele oude oorsprong.
16 mei 2021

Nederland is een land van musea. De diep gewortelde traditie en het Sinterklaasfeest is al eeuwen niet meer weg te denken in onze cultuur. Het kan ook niet anders dat Sint-Nicolaas aandacht krijgt in enkele musea. Zelfs in het grootste en beroemdste museum van ons land. Het Rijksmuseum in Amsterdam. Hier is een schilderij te vinden van de beroemde Nederlandse kunstschilder Jan Steen. Steen schilderde een groot werk van 82 x 70,5 cm met olieverf op doek tussen 1665 en 1668 met de titel Het Sint-Nicolaasfeest. Maar er zijn ook enkele musea die alleen aandacht geven aan Sinterklaas. Zo zijn er 4 musea waar Sinterklaas of Sint-Nicolaas centraal staat. De doelstelling van deze musea is dan ook om het traditionele sinterklaasfeest in ere houden. Deze mooie traditie en een oud familiefeest leeft dan ook als nooit te voren. Zo is er inmiddels een Sinterklaasmuseum in Zwolle, Harderwijk, Westzaan en Neede.

Sinterklaasmuseum in de achterhoek

Het laatste sinterklaasmuseum geeft een kijkje in de geschiedenis en herbergt een uitgebreide verzameling Sinterklaasartikelen. Het begon voor de eigenaren met het verzamelen van Sinterklaasmokken. Gezellig in de Sinterklaastijd. Al snel liep het helemaal uit de hand en werden de mokken het begin van een enorme collectie. Tineke en Arie Kornegoor hadden toen nog geen idee dat het hiermee het begin van een eigen privé museum van Sinterklaas zou worden.

Een enorme collectie van Sinterklaasartikelen die door blijft groeien. Ze blijven zoeken naar nieuwe stukken om in hun Sinterklaasmuseum het hele jaar door tentoon te stellen. Van mokken, speldjes, beelden, speculaasplanken, serviesgoed, poppen tot vingerhoedjes. Bedenk het of het zit wel in de collectie van dit kleine museum. Een geweldige plek om uw kinderen mee naartoe te nemen. Het museum is het hele jaar door te bezoeken. Je vindt het Sinterklaasmuseum aan het Museumplein achter de Borculoseweg 46a. Bel altijd even voordat u het Sinterklaasmuseum wil bezoeken (06-28869413) want het museum is open als de eigenaren thuis zijn.

Hoe ziet het Sinterklaasmuseum in Neede er uit?

Voor ons online programma “Wist je dat?” bezochten wij dit mooie en unieke sinterklaasmuseum en de bevlogen Sinterklaasfanaten. Een interessante rondleiding en een mooi gesprek met Tineke Kornegoor over hun passie en liefde voor de Sinterklaastraditie in combinatie van de achterhoekse gastvrijheid maakte het tot een fantastische dag!

Heeft u na het zien van deze aflevering over het Sinterklaasmuseum in Neede zin gekregen om zelf ook een Sinterklaasfeest te organiseren? Neem dan contact met ons op, wij beschikken over de beste en leukste Sinterklaasshows van het land.

Comments are closed.