Het inpakken van cadeautjes met Sinterklaas, hoe oud is dat?

Waar komen de surprises tijdens het Sinterklaasfeest vandaan?
2 augustus 2023
Sinterklaas en zijn pieten strooien met korting!
22 januari 2024

Met Sinterklaas wordt er graag uitgepakt. Dan hebben we het vooral over pakjesavond op 5 december. De cadeautjes worden dan naar binnen gedragen in jutte zakken of langer geleden in wasmanden. Alle mooie cadeautjes moeten als ze uit de zak komen nog bedekt zijn met prachtig Sinterklaas inpakpapier. Dan weten de kinderen niet wat ze krijgen en wat voor wie is. Dit maakt het een spannend moment voor ieder kind. Hoelang doen we dat al; hoe zit dat met de printen en afbeeldingen op het Sinterklaaspapier? Wij zijn erin gedoken en vertellen u graag, hoe dit ontstaan is, in deze blog.

Het ontstaan van Sinterklaasinpakpapier.

Tot in de jaren vijftig werden de cadeautjes nog niet ingepakt. Voor die tijd werden de cadeautjes uitgestald op tafel zonder papier. Dan kwamen de kinderen in pyama`s kijken wat Sint-Nicolaas had gebracht en op tafel had neergezet. Ingepakte cadeautjes zijn dus nog niet zo oud maar wel een onderdeel waardoor het nog spannender is geworden voor de kinderen. Helemaal toen het bedrukte Sinterklaas cadeaupapier er omheen kwam. In de jaren 50 en 60 werden de pakjes vaak ingepakt met theedoeken of krantenpapier. Cadeaupapier uit de jaren 50 is net als krantenpapier licht van kleur en bedrukt met tekeningen van Sint en Piet.

Hoe oud het Sinterklaasinpakpapier precies is weten we niet en is ook niet precies te achterhalen. Omdat de papierfabrieken in het begin geen gebruik maakte van monsterboeken. Dit zijn boeken waar het papier dat de fabriek maakt, in zit en zo kan worden uitgezocht door de klanten van die fabrieken. De meeste papierfabrieken zijn na de tweede wereldoorlog begonnen met het produceren van Sinterklaas inpakpapier. Van een aantal inpakpapieren is af te leiden dat deze van voor de oorlog zijn. De conservator van het sierpapier van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, zag dit aan het gebruik van het soort papier, reliëf en de manier waarop de afbeeldingen op het papier ware gezet.

Luxe banketbakkerszaken waren de eerste die gebruik maakten van papieren Sinterklaaszakken die bedruk waren om hun banketletters, speculaaspoppen en chocoladeletters in te verpakken. Daarna kwamen het cadeaupapier bij warenhuizen en cadeauwinkels.

Op het cadeaupapier met Sinterklaas zie je ook trends.

In het begin was het inpakpapier wit, met afbeeldingen in kleur daarop gedrukt. In de jaren 70 werd alles uitbundiger. De kleuren oranje, paars en bruin waren in de mode. Dit zag je terug op het papier. In die tijd waren dat dus ook de achtergrondkleuren van de ontwerpen. Maar ook alles wat er in de maatschappij gebeurde, was terug te vinden op het papier dat om het Sinterklaascadeau zat. Raket naar de maan, televisie dat in de huiskamers verscheen of de voetbal. Sinterklaas en zwarte piet waren te vinden met deze gebeurtenissen op het inpakpapier. Maar ook de aankomst met de stoomboot, schoen zetten, het zingen bij de schoorsteen, verschillende soorten vervoer dat er bestaat. Alles komt terug op het papier.

Ook de rol van Sinterklaas en zwarte piet veranderd in de jaren. Dit is ook terug te vinden op het papier. Sinterklaas van statige man naar een wat vrolijkere man. Zwarte piet van Boeman naar kindervriend. In het tweede deel van de vorige eeuw was het vooral nostalgie dat je op het cadeaupapier zag. Opvallend is dat na het jaar 2000 de nostalgie ook weer terugkwam op het papier.

Wij spraken de specialist van het Sinterklaaspapier.

Oude patronen en motieven worden weer hergebruikt met een andere kleurstelling. In die periode verdween de kerst iets meer naar de achtergrond en werd het Sinterklaasfeest veel populairder.

In het afgelopen seizoen van de online serie “Wist je dat?” brachten we een bezoek aan een inmiddels beroemde Sinterklaaspapier verzamelaarster Madelein Duijvestijn. Deze fantastische persoonlijkheid was te zien in vele televisieprogramma`s van De Wereld Draait Door, Life en Cooking met Carlo en Irene, Man bijt hond, NPS Arena tot lokale omroepen als Omroep west, RTV Oost en nu bij ons. Deze aflevering moet u echt zien als u alles wil weten over inpakpapier met Sinterklaas en zijn pieten.

Kijk snel naar de aflevering van Wist je daT?

Gaat u dit jaar ook een Sinterklaasfeest organiseren? Neem dan contact met ons op, om te zien wat wij voor u kunnen betekenen.

Comments are closed.